Waarom een focus op sterktes meer kans biedt op succes

Versie 2

 

Je merkt dat een van je medewerkers een ‘werkpunt’ heeft en hebt hierover met hem al verschillende gesprekken gehad. Het lijkt wel alsof hij niet wil veranderen. Al jouw pogingen ten spijt, hij komt niet in beweging en doet er niets aan. De frustratie bij jou neemt toe. Ofwel geef je op, ofwel blijf je op dezelfde nagel kloppen. De focus op wat misloopt, blijkt niet te werken. Maar hoe pak je het dan wel aan?

Aan de hand van een concreet voorbeeld toon ik je waarom een focus op sterktes meer kans biedt op succes. Ik leg je ook uit hoe dat komt.

Focus op zwaktes

Op de teamvergaderingen hoor je Jos nooit. Hij brengt geen ideeën aan en geeft zelden zijn mening. Nochtans maakt hij ondertussen al drie jaar deel uit van het team. Zijn schroom om zijn gedacht te zeggen zou nu toch al lang mogen voorbij zijn. OK het is zo dat er een aantal verbaal sterke figuren in het team zitten, maar komaan zeg, dat mag je toch niet tegenhouden om ook je ding te zeggen. Tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek met Jos is dit je belangrijkste agendapunt.

Tijdens het functioneringsgesprek

Jij:Jos, je zit nu al drie jaar in ons team, maar ik hoor je nog steeds niet tijdens teamvergaderingen. Ik begrijp dat echt niet. Wat houd je eigenlijk tegen?
Jos:Euh, ik weet het niet. Ik ben niet zo’n vlotte prater in groep.
Jij:Maar enfin Jos, ’t is toch niet omdat je zo geen vlotte prater bent, dat je je gedacht niet kan zeggen. Er zal toch niemand jou de mond snoeren.
Jos:Nee, dat denk ik niet.
Jij:Awel, dan moet je daar iets aan doen hé man. Ik verwacht echt dat daar verandering in komt. Hoe ga je dat aanpakken?
Jos:Euh, geen idee.
Jij:Anders moet je eens zo’n assertiviteitscursus gaan volgen of zo. Ik heb hier nog een foldertje liggen.
Jos neemt het foldertje aan en bekijkt het stilzwijgend. Hij weet niet wat te zeggen. Het liefst zou hij nu gewoon weglopen. Het is niet de eerste keer dat hij die opmerking krijgt. Toen hij 14 was is hij al eens naar zo’n cursus geweest. Het heeft toen ook niet veel opgeleverd.
Jij:En Jos, wou jij nog iets bespreken?
Jos:Nee.
Jij:Goed, zoals afgesproken dan.

Focus op sterktes

Jos zit boordevol ideeën. Hij is een man van weinig woorden. Tijdens teamvergaderingen hoor je hem zelden. En dat is spijtig, want dan komen zijn ideeën ook niet aan bod. En dat is een gemiste kans, niet alleen voor Jos, maar ook voor de andere teamleden en dus onrechtstreeks ook voor de cliënten. Straks rijdt hij met jou mee naar een studiedag. Het is meer dan een uur rijden, dus de ideale gelegenheid om met hem een gesprek hierover aan te knopen.

Tijdens de autorit

Jos begint al vrij snel te vertellen. Het is je nog al opgevallen. In een tweegesprek praat Jos eigenlijk vrij vlot, zeker als je hem de ruimte geeft. Je luistert geïnteresseerd en vraagt ook door om zijn ideeën verder te verkennen.

Jij:Zeg Jos, dat zijn geweldige ideeën. Daar moeten we zeker verder mee aan de slag.
Jos:Awel ik ben blij dat ik het er met jou eens kan over hebben, want het zoemt al een tijdje in mijn hoofd, maar ik heb er verder nog niets mee kunnen doen.
Jij:Ik ben blij dat ik jou ideeën gehoord heb. Ze zijn creatief en innoverend. Het zou onze werking zeker een boost kunnen geven.
Jos:Ah, vind je?
Jij:Natuurlijk. En ik ben ervan overtuigd dat je de collega’s hier ook warm voor kan krijgen.
Jos:Ja, maar dat is nu juist mijn sterkste kant niet!
Jij:Hoe bedoel je?
Jos:Wel, ik heb vaak veel ideeën, maar ik krijg die niet zo goed onder woorden gebracht op een teamvergadering. Wanneer we bepaalde thema’s bespreken, beginnen mijn gedachten alle richtingen uit te gaan. Vaak krijg ik pas na de teamvergadering echt alles op een rijtje, maar dan is het te laat natuurlijk.
Jij:Ik weet niet of het dan te laat is.
Jos:Hè???
Jij:We gaan die goeie ideeën toch niet laten verloren gaan, omdat jij wat meer tijd nodig hebt om je gedachten te ordenen!
Ik zou graag eens met jou verder nadenken over wat jij anders kan doen, of waarin jij kan groeien zodat jouw ideeën een plek krijgen op teamvergaderingen. Maar ook over wat ik of het team anders zouden kunnen doen. Misschien moeten we zelfs samen met het team eens nadenken over de manier waarop we vergaderen.
Jos:Ja… Ik weet nu nog niet hoe, maar ik wil daar zeker over nadenken. Je weet het, ik ben een diesel hé. (lacht)
Jij:Awel, diesel, wanneer zullen we afspreken?
Jos:Heb je volgende week vrijdag tijd? Dan heb ik alles even op een rijtje kunnen zetten.
Jij:Prima, om 14u OK?
Jos:Perfect, ik kijk ernaar uit.

Identiteit

Alles begint bij hoe je naar jezelf en naar de ander kijkt. Zie je jezelf als iemand die zijn medewerkers moet aansturen en die weet wat goed is voor de ander? Of zie je jezelf als iemand die zijn medewerkers ondersteunt om te groeien. Is Jos voor jou een sterk teamlid, iemand waarin je gelooft?

Overtuigingen

En hoe zit het met je overtuigingen? Ben je ervan overtuigd dat iedereen in je team even verbaal moet zijn, of is er ook plaats voor minder verbale mensen. Vind je dat ieder teamlid zijn gedacht moet zeggen op de teamvergadering? Ben je ervan overtuigd dat de teamvergaderingen efficiënt verlopen?

Gedrag

Wat gebeurt er? Wat doe jij, wat doet Jos en wat doen de teamleden, zodat hier gebeurt wat er gebeurt? Worden teamvergaderingen voorbereid? Kennen de teamleden de agendapunten? Worden er onderzoekende vragen gesteld? Weten teamleden dat Jos misschien iets meer tijd nodig heeft om zijn gedachten te ordenen? Heeft Jos hier al ooit iets over gezegd? Creëren jullie ruimte om tijdens een volgende teamvergadering op een agendapunt terug te komen? Spreken jullie soms over hoe jullie met elkaar communiceren? Kennen teamleden elkaars sterktes? …

Wat gebeurt er wanneer je focust op zwaktes?

Fysiek gebeurt er eigenlijk ongeveer hetzelfde als wat er gebeurt in situaties van gevaar of stress. Het sympathisch zenuwstelsel en de rechter prefrontale hersenschors worden geactiveerd. Dat zorgt ervoor dat mensen kunnen vechten of vluchten: de bloeddruk stijgt, ademhaling versnelt, er is een bloedtoevoer naar de grote spierbundels De zenuwcircuits die niet nodig zijn voor overleven slaan dicht. Mensen worden angstig, pessimistisch en wanhopig.

Wat gebeurt er dan wanneer je focust op sterktes?

Het parasympatisch zenuwstelsel en de linkerprefrontale hersenschors worden geactiveerd. De ademhaling vertraagt, de bloeddruk daalt en het immuunsysteem neemt toe. Mensen zijn kalm, blij, hoopvol en optimistisch. Daardoor kunnen ze ook creatief nadenken en makkelijker oplossingen bedenken.

Mag je het dan niet hebben over zwaktes?

Toch wel, maar het gaat om de focus. Wanneer we focussen op wat mensen goed kunnen en waar ze naartoe willen in de toekomst, kunnen ze ook creatief nadenken over de vaardigheden waarin ze moeten groeien of de dingen die ze moeten doen om dat mogelijk te maken. Het is zelfs vaak zo dat ze daar zelf over beginnen.

Hoe beter teamleden elkaars sterktes en zwaktes kennen, hoe beter ze voor elkaar een lerende omgeving kunnen creëren.

Als de collega’s van Jos zijn creatief denken kennen en waarderen en Jos ook op tafel kan leggen waar hij het moeilijk mee heeft tijdens teamvergaderingen, kunnen ze samen naar oplossingen zoeken. Collega’s kunnen alerter zijn voor de mening van Jos. Jos kan sneller aangeven wanneer hij meer tijd nodig heeft om over een aantal dingen na te denken. Het team kan een pauze inlassen en een agendapunt na de pauze hernemen, zodat Jos wat ruimte krijgt om zijn gedachten te ordenen. De leidinggevende kan andere methodieken inlassen i.p.v. de ‘klassieke’ vergadermethoden, …

Ik nodig je uit om in een volgende gesprek met een medewerker onderstaande vragen in je achterhoofd te houden. Deel gerust je ervaringen en geef onderaan deze pagina een reactie.

  • Hoe kijk ik naar mezelf in relatie tot de medewerker?
  • Hoe kijk ik naar de medewerker?
  • Wat zijn zijn of haar sterktes?
  • Wat wil de medewerker voor de toekomst?
  • Hoe kan de medewerker groeien in zijn sterktes? Welke vaardigheden zou hij verder kunnen ontwikkelen, die hem daarbij kunnen helpen?
  • Wat kan ik als leidinggevende daarin betekenen?
  • Wat kan het team daarin betekenen?
  • Welke volgende stap kunnen de medewerker, jij of het team zetten?

Nodig je collega leidinggevenden ook uit om van focus te veranderen en deel deze blog via onderstaande buttons.

Nog vragen of hulp nodig? Neem vrijblijvend contact.

Succes!

Inge