Positief supporteren en coachen

Toen mijn zoon enkele jaren geleden wou gaan voetballen, stemde ik in met een verdeeld enthousiasme. Ik vond het super dat hij ervoor koos om een groepssport te gaan doen. Maar ik zag ertegen op om langs de zijlijn te staan en negatieve commentaren over de spelers en opmerkingen op de scheidsrechters te aanhoren. Om nog maar te zwijgen van de ouders die zichzelf de beste trainer of voetballer van de hele wereld wanen :-).

Gelukkig kwam ik in een toffe groep ouders terecht en viel het allemaal wel best mee. Dat sterkte me in het geloof dat het anders kan en dat we daar als ouders en trainers nog wel groeipotentieel in hebben. Als coach, met het hart op de tong, kon ik het me niet laten om de mensen rondom mij gaandeweg te overtuigen van het belang van positief coachen en supporteren.

En van het één kwam het ander… we startten in onze club met een werkgroep positief supporteren en coachen, ontwikkelden een visie, maakten een flyer met 10 tips voor ouders, vroegen in een uitgebreid onderzoek naar de mening van onze jeugdspelers, deden een workshop voor trainers en een workshop voor dsc_0955afgevaardigden en wekten El Positivo tot leven, onze mascotte voor supporters.
En voor de toekomst liggen er nog heel wat ideeën op de plank, o.a. workshops voor ouders.

Op de vraag: ‘Waarom speel je voetbal’ waren dit de top drie antwoorden in ons onderzoek: spelplezier, vrienden, samenspelen. Onderzoek wijst bovendien uit dat kinderen die plezier hebben in sport harder trainen, beter presteren en langer blijven sporten.

Wat levert positief supporteren en coachen op?

  • spelplezier
  • (talent)ontwikkeling
  • motivatie
  • zelfvertrouwen / mentale kracht
  • inzet
  • prestatie

Hoe doe je dat dan?

Het begint bij je focus. Wat vind jij het belangrijkste als supporter of coach als je langs de zijlijn staat?

ontwikkelen-of-winnen-001

Het gedrag van de trainer en van de supporters beïnvloedt wel degelijk het zelfbeeld van de jonge sporter. Onderschat de impact van je gedrag niet. Als trainer of supporter ben jij  een voorbeeld voor de kinderen en kan je hen maken of breken.

Kinderen (ook jij als volwassene hoor :-)) kunnen optimaal functioneren en groeien wanneer ze intrinsiek gemotiveerd zijn. En voor die intrinsieke motivatie moet je aan drie psychologische basisbehoeften voldoen: autonomie (ik wil zelf kunnen bepalen wat ik doe en ik wel mezelf kunnen zijn), verbondenheid (ik wil goede relaties hebben en tot een groep behoren) en competentie (ik wil iets kunnen en succes ervaren). Hoe jij als volwassene met kinderen omgaat is dus heel bepalend voor hun motivatie.

Autonomie: keuze, zinvolle uitleg, geen controlerend taalgebruik, relevante activiteiten, eigen input & initiatief stimuleren.

Verbondenheid: positieve relatie, oprechte betrokkenheid, respect, luisteren, empathie.

Competentie: optimale uitdaging, positieve informatieve feedback, aanmoediging, verwachtingen communiceren, duidelijke afspraken, succeservaringen.

Coachen door te bouwen op sterktes

Het maakt een kind niet alleen blijer, optimistischer en meer gedreven, maar ook creatiever in het bedenken van oplossingen.

positief-coachen-en-supporteren-sterktes-001

Enkele tips:

  • geloof in de spelers / je kind en ga op zoek naar waar ze sterk in zijn
  • prijs oprecht en specifiek
  • gebruik aanmoedigingen selectief zodat ze betekenis hebben
  • geef positieve commentaar

Ik hoop jullie denken over supporteren en coachen in beweging gezet te hebben. Laat gerust een reactie achter! Interesse in een workshop voor trainers, afgevaardigden of ouders in jouw club, neem dan zeker Contact

Artikels

KFC Perk scoort met nieuwe ideeën – Den Beiaard juli-augustus 2016

El Positivo leert ouders supporteren – HLN 10 mei 2016

Meer fair play dankzij mascotte El Positivo – Het nieuwsblad 13 mei 2016

Interview op Radio 2 – 10 mei 2016