Minder regelen, meer doen!

DSC_0005

Wanneer ik in organisaties vraag waarom ze bestaan, komen we vaak uit bij iets wat de klant of de cliënt centraal stelt. Bv. OCMW: we willen dat iedere burger een menswaardig bestaan kan leiden, bv. school: we willen dat elke leerling zich maximaal kan ontplooien, bv. bedrijf in verwarmingssystemen: we willen dat de klant weinig verbruikt met een zo hoog mogelijk comfort.

Waar we pretenderen dat we de klant of cliënt centraal stellen, steken we echter veel energie in allerlei soorten afspraken, beleid, procedures, regels, cijfers, faciliteiten, overlegstructuren, vergaderingen, te behalen normen, … We gaan ervan uit dat we bereiken waarvoor we als organisatie bestaan, als we de afspraken opvolgen. Maar is dat zo? Zijn we nog bezig met waar het wezenlijk om gaat? Immers hoe meer we bezig zijn met regels, procedures, cijfers en vergaderingen, hoe minder we bezig kunnen zijn met de essentie.

Vele procedures zijn gebaseerd op de mythe van beheersbaarheid.1 We denken alles te kunnen controleren. Hoe meer regels, hoe beter we onze medewerkers in het gareel kunnen houden. Hoe veiliger we onze eigen positie stellen als leidinggevende. Hoe meer we kunnen zorgen voor veiligheid op de werkvloer. Hoe beter we kunnen opvolgen of medewerkers de uren kloppen die ze moeten doen. Hoe beter we kunnen bewijzen dat we hard gewerkt hebben.

En wat als we het nu omkeren? Stel dat je zo weinig mogelijk regels hebt? Je houdt enkel die regels over die noodzakelijk zijn om voor de rest te kunnen werken op basis van vertrouwen. Kijk eens hoeveel ruimte je creëert voor de klant of cliënt, voor creativiteit, kennis(deling), ontwikkeling, voor talent, durf en passie, voor verdieping, groei, vakbekwaamheid en eigenaarschap.

Neem jouw organisatie eens onder de loep.

  • Welke regels en procedures dienen de essentie van jouw organisatie?
  • Welke 5 regels zijn in jouw organisatie écht noodzakelijk, zodat je voor de rest kan werken op basis van vertrouwen?
  • Stel dat je alle andere regels schrapt, waarvoor zou er dan ruimte vrij komen?

1 Verdraaide organisaties. Terug naar de bedoeling. Wouter Hart, 2013. Kluwer, Deventer.

Geef een reactie