Gelezen en goedgekeurd!

Ik had hem al een tijdje liggen. Architect van je organisatie van Philippe Bailleur. En eindelijk vloog ik er deze week in en las hem vrij snel uit.

‘Dit is een boek dat je niet één keer leest, maar regelmatig terug ter hand zal nemen.’ was mijn eerste gedachte.

Als systeemdenker was ik razend benieuwd naar het boek over organisatieontwikkeling van Philippe, eveneens systeemdenker. En ik werd op mijn wenken bediend. Ik las heel wat herkenbare ideeën. Altijd leuk om te ontdekken dat iemand anders er ook zo over denkt. Plots zie je je eigen gedachten uitgewerkt in bruikbare modellen en principes. Maar ik las evenzeer nieuwe en inspirerende ideeën. Het wordt voor mij een werkboek, dat ik met plezier zal gebruiken in de processen die ik coach.

De praktijkverhalen ondersteunen mooi de inhoud en zetten je aan het denken. Wat dit boek voor mij vooral waardevol maakt, is dat ik tijdens het lezen constant verleid werd om aan eigen praktijkverhalen te denken. En gaande weg nieuwe ideeën bedacht om lopende processen aan te pakken.

Nog een leuke: principe 3: ‘Mensen zijn bronnen (sources) geen middelen (ressources)’, las ik met de stem van de haai Bruce uit de film Nemo in mijn achterhoofd: ‘Vissen zijn vrienden, geen voedsel’. Moet je eens proberen 🙂

Dit boek stimuleert mij om nog meer de mens in  de organisatie centraal te stellen, zonder het geheel uit het oog te verliezen. Het brengt in elk geval het beste in mij naar boven 🙂 Dankjewel Philippe.

Interesse?: http://www.lannoo.be/architect-van-je-organisatie

 

 

Geef een reactie