Elk team kent conflicten. Sommigen spelen zich heel onderhuids af, anderen zijn zeer zichtbaar. Als leidinggevende zit je vaak met de handen in het haar. Je wil het conflict zo snel mogelijk oplossen zodat de teamleden opnieuw kunnen focussen op de essentie van hun job. Maar hoe pak je dat nu best aan?
Conflicten zijn … lastig, vermoeiend, stresserend, moeilijk. Maar conflicten zijn ook normaal, nodig, doen ons groeien, houden ons scherp. Op voorwaarde dat we er constructief mee omgaan.
Veel mensen zijn bang van conflicten en gaan ze uit de weg. Er blijft heel wat onuitgesproken. En in plaats van zelf en als team te groeien, groeit de negativiteit, de emotionaliteit, het wantrouwen en in het slechtste geval de uitzichtloosheid. Door het conflict te vermijden, krijgen we uiteindelijk wat we wilden voorkomen.
Onuitgesproken en onopgeloste conflicten in een team zijn een bron van energieverlies. Niet alleen voor de hoofdrolspelers, maar ook voor het team, voor jou als leidinggevende en de organisatie.
En wanneer de reserves van de teamleden bijna zijn uitgeput, stappen ze naar jou en verwachten ze dat jij als leidinggevende het oplost. En stiekem hopen ze dat je de schuld bij de andere legt.
In een conflict zijn alle betrokkenen verantwoordelijk voor het conflict en de oplossing ervan. Het heeft geen zin te zoeken naar dé oorzaak of dé schuldige. Je zal dé oorzaak nooit vinden en bovendien heeft iedereen een aandeel. Veel interessanter om ons over te buigen is: wat doe ik samen met het team in mijn organisatie zodat hier gebeurt wat er gebeurt? En hoe kunnen we dit conflict aangrijpen als een kans om als team te groeien?
Deze tweedaagse workshop is er voor alle leidinggevenden die op een constructieve manier willen omgaan met conflicten in hun team.
Je krijgt zicht op hoe conflicten ontstaan, in stand worden gehouden en escaleren. Je leert hoe je tijdig kan ingrijpen en hoe je een conflict kan ombuigen tot iets constructiefs. We doen dit door theoretische kaders te koppelen aan jullie praktijk en leervragen en door ervaringen uit te wisselen en véél te oefenen. Volgende thema’s komen aan bod:
Inzicht krijgen in conflicten
- Wat is een conflict?
- Signalen erkennen in gedrag en communicatie van teamleden
- De verschillende fases van escalatie
- Een systemisch perspectief biedt veel meer mogelijkheden
Interventies
Wat kan jij als leidinggevende doen in elke fase van een conflict en hoe doe je dat dan?
Conflictvaardigheden
Hoe maak ik mezelf en mijn team vaardiger om op een constructieve manier met conflicten om te gaan
Visie op conflicten
Hoe ontwikkel ik in mijn team en organisatie een visie op conflicten?
PRAKTISCH
De workshop gaat door in het najaar van 2018 (data verschijnen binnenkort)
Locatie: Steenokkerzeel
INSCHRIJVEN
Let op: om voldoende interactief te kunnen werken, beperken we het aantal deelnemers tot max. 15.
Prijs 280€ + 21% BTW
Inschrijven?
De inschrijvingen starten binnenkort. Wil je op de hoogte gehouden worden van de start van inschrijving en de exacte data of organiseer je deze workshop graag in jouw organisatie, neem dan hier contact