Een bitje een Redbulleke

Of hoe je energie krijgt van waardering

Onlangs kreeg ik een super tof mailtje over een coachingsgesprek.

‘Mercie voor vanochtend, heeft echt deugd gedaan…eigelijk feitelijk zijt gij een bitje een Redbulleke!’

Je zou van minder vleugels krijgen!

Het zijn vooral die woorden van waardering, die spontaan en recht uit het hart komen die zo’n deugd doen. Het werkt, en toch doen we het nog te weinig.

Ik merk keer op keer wanneer ik mensen een opdracht geef om sterktes te ontdekken, dat ze aanvankelijk heel aarzelend reageren. En met wat hulp van collega’s, slagen ze er elke keer opnieuw in. Het mooie resultaat hadden ze niet verwacht. En je voelt de energie in de ruimte zo stijgen.

Er lopen heel wat dingen goed in teams en organisaties en mensen kunnen écht wel wat, maar de focus ligt nog te vaak op wat er niet goed loopt, of wat je niet goed kan.

Typisch aan sterktes is dat ze voor jezelf vanzelfsprekend zijn. Logisch want het zijn dingen die je van nature goed kan en daarom zelf niet altijd als zo bijzonder ervaart. Dus heb je reacties van anderen nodig om je telkens bewust te maken van je sterktes. Als anderen benoemen waar je goed in bent, groeit je bewustzijn. Je voelt je goed, je zet je sterktes meer in, je krijgt nog meer reacties, je groeit.

Als we nu allemaal eens wat meer aandacht zouden hebben voor wat anderen goed kunnen en daar onze waardering over uitspreken, dan kunnen we véél mensen doen groeien! Het is niet moeilijk, vraagt niet veel tijd en kost niets. En bovendien geeft het niet alleen de ander, maar ook jezelf veel energie. Doen!

Geef een reactie